Problemy i rozwiązania wentylacji kuchni przemysłowych
autor:
ANNA CHARKOWSKA
ORCID ID:
0000-0001-6060-9895
Numer miesięcznika:
04/2021 Instal s. 15-21
DOI:
10.36119/15.2021.4.2
Wentylacja i klimatyzacja kuchni przemysłowych, ze względu na wymagania dotyczące bezpieczeństwa i komfortu
pracy personelu, różnorodność pomieszczeń zaplecza gastronomicznego o różnych wymaganiach higienicznych
oraz warunkach cieplno-wilgotnościowych, jest zagadnieniem, które dopiero od niedawna można rozwiązać
z wykorzystaniem aktualnych aktów prawnych, opisujących najnowocześniejsze metody obliczeniowe i urządzenia.
Wprowadzane od 2016 do 2020 roku kolejne części normy PN-EN 16282 pozwalają na zastosowanie w praktyce projektowej zalecanych rozwiązań wentylacji ogólnej nawiewno-wywiewnej i wentylacji wyciągowej powietrza
przez okapy lub sufity wywiewne. W artykule, po przypomnieniu wycofanych krajowych Rozporządzeń, które
odnosiły się do tego zagadnienia oraz Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady z 2004 roku, przedstawiono metody obliczeniowe powietrza wentylacyjnego (wstępne i dokładne) oraz opisano zalecenia dotyczące urządzeń wentylacyjnych stosowanych w kuchniach przemysłowych.
Słowa kluczowe:
Informacje o autorach:
Dr inż. Anna Charkowska, https://orcid.org/0000-0001-6060-9895 – Zakład Klimatyzacji i Ogrzewnictwa, Wydział Instalacji Budowlanych, Hydrotechniki i Inżynierii Środowiska, Politechnika Warszawska. Adres do korespondencji: anna.charkowska@pw.edu.pl