Perfluorowane związki organiczne PFAS– nowe wyzwanie w przygotowaniu wody do spożycia
autor:
MARIA WŁODARCZYK-MAKUŁA, IZABELA ZIMOCH
ORCID ID:
0000-0002-3978-2420, 0000-0003-3048-4002
Numer miesięcznika:
01/2024 Instal s.44-47
DOI:
10.36119/15.2024.1.6
Celem pracy była ogólna charakterystyka organicznych mikrozanieczyszczeń z grupy perfluorowanych surfaktantów (PFAS) w kontekście proponowanych zmian w przepisach prawnych dotyczących wody do spożycia. Zmiany te są konieczne ze względu na wpisanie PFAS w Dyrektywie wodnej na listę związków, których kontrola w wodzie do spożycia będzie wymagana i monitorowana. Do grupy PFAS zalicza się kilka tysięcy związków, w strukturze których fluor jest przyłączony zamiast wodoru do łańcucha (prostego lub rozgałęzionego) alifatycznych węglowodorów. Oznaczanie stężeń tych związków w wodzie będzie wyzwaniem dla przedsiębiorstw wodociągowych ze względu na trudności analityczne. Ze względu na występowanie tych związków w wodach powierzchniowych i podziemnych, będących źródłem zaopatrzenia ludności w wodę do spożycia konieczne będzie wprowadzenie ich do bieżącego monitorowania. Jest to istotne dla zdrowia ludności ze względu na potencjalnie toksyczne oddziaływanie tych związków. W artykule opisano właściwości związków perfluorowanych, oddziaływanie na organizmy, dopuszczalne stężenia PFAS w wodzie do spożycia określone w przypisach prawnych w innych krajach oraz metodykę ich oznaczania.
Słowa kluczowe:
Informacje o autorach:
prof. dr hab. inż. Maria Włodarczyk-Makuła https://orcid.org/0000-0002-3978-2420 ‒ Politechnika Częstochowska, Częstochowa, email: m.wlodarczyk-makula@pcz.pl,
prof. dr hab. inż. Izabela Zimoch https://orcid.org/0000-0003-3048-4002 ‒ Politechnika Śląska, Gliwice, email: izabela.zimoch@polsl.pl